Statistika

V Sloveniji smo do konca leta 2009 presadili 812 ledvic od mrtvega in živega sorodnega darovalca.

več...

 

 

Spremljajte nas

tudi na   

 

 


05.10.2009

Izjava za javnost ob 11. evropskem in svetovnem dnevu darovanja

Osrednja slovesnost 4. oktober Berlin, 10. oktober Ljubljana, Park Tivoli


Zavod Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant, javni zdravstveni zavod, ki organizira donorski program, pospešuje program zdravljenja s presaditvijo ter koordinira, usmerja in nadzira transplantacijsko dejavnost v Sloveniji, ob 11. evropskem in svetovnem dnevu darovanja in transplantacije ob dnevu darovanja izreka iskreno zahvalo vsem darovalcem in njihovim bližnjim osebam in tudi podporo vsem bolnikom, ki na presaditev še čakajo.

Hkrati se zahvaljujemo vsem strokovnim ekipam, zdravstvenim in drugim ustanovam in posameznikom, ki v programu sodelujejo, saj brez sodelovanja in požrtvovalnosti slehernega udeleženca program za zdravljenje s presaditvijo v Sloveniji ne bi potekal tako dobro, presaditev bi bila manj priznan in uspešen način zdravljenja.

Poudarjamo, da program presaditev za namen zdravljenja lahko izvajamo le v sredini, kjer še cenijo načela solidarnosti, nesebičnosti, sočutja in nepridobitnosti.

V Sloveniji izvajamo presaditve organov za namen zdravljenja že od leta 1970. Do konca letošnjega avgusta smo s presaditvijo izboljšali kakovost življenja 795 bolnikom s končno ledvično odpovedjo, rešili življenja 89 srčnim bolnikom, 134 bolnikom z obolenjem jeter, 19 pljučnim bolnikom in 2 bolnikoma z odpovedjo delovanja trebušne slinavke. Od leta 2002 do 31.8.2009 so kar 695 krat presadili krvotvorne matične celice.


Postanite darovalec tudi vi!


Slovar

huda neželena reakcija

nehoten odziv, vključno s prenosom nalezljive bolezni pri darovalcu ali prejemniku, povezan s pridobivanjem ali uporabo tkiv in celic pri zdravljenju ljudi in ki je lahko smrten, smrtno nevaren ali ki povzroča stanje invalidnosti ali nezmožnosti za delo, ali katerega posledica je hospitalizacija ali zbolevnost oziroma podaljšanje hospitalizacije ali zbolevnosti

več...