Statistika

V Sloveniji smo od 1. januarja do 30. septembra 2010 presadili 81 organov umrlih darovalcev, od tega 48 ledvic, 18 jeter in 14 src.

več...

 

 

Spremljajte nas

tudi na   

 

 


Perspektive

Število čakajočih prejemnikov se s širjenjem indikacij za transplantacije neprestano veča. Z boljšo organizacijo in strokovnim napredkom na področju pridobivanja organov in tkiv od umrlih darovalcev se lahko poveča število razpoložljivih organov, a le do neke meje.
Prav zaradi tega razloga teče danes razvoj v dveh smereh:

  • umetni organi
  • ksenotransplantati

Umetni organi

Med njimi ima najbrž najboljše možnosti srce.

  • 1966 je DeBakey (ZDA) prvič uspešno uporabil svojo pomožno črpalko za pomoč bolnikovemu srcu.
  • 1969 je Cooley (ZDA) prvič vstavil umetno srce namesto bolnikovega, ki naj bi rabilo, dokler ne bi dobili človeškega srca za transplantacijo. Vendar niti to niti druga umetna srca (s tehničnimi izboljšavami so delovala celo 3 mesece) niso prinesla trajnih rezultatov. Zato je bila v ZDA njihova uporaba prepovedana. Trenutno teče v ZDA več raziskovalnih programov za izdelavo umetnega srca.

Vsi poskusi narediti umetna jetra in umetna pljuča so do zdaj propadli.

Ksenotransplantati

Nove možnosti odkriva tudi razvoj ksenotransplantacije. Za ta način zdravljenja se uporabi za presaditev organ, ki je vzgojen v živali prav za ta namen. Sprva so bili poizkusi usmerjeni na človeku najbolj sorodne živali - opice (šimpanzi in pavijani). Vendar so zdaj intenzivne raziskave na obeh straneh Atlantika usmerjene na pridobivanje prašičjih organov. Čeprav so prašiči genetsko oddaljeni od človeka, imajo prednost v primerljivi velikosti in hitrem razmnoževanju. Rezultati raziskav so že zelo daleč, vendar se ta način zdravljenja še ne uporablja v klinične namene. Aktualni in nerešeni so še vedno tako etični problemi kot možnost prenosa okužb iz živalskih na človeško vrsto. Svetovna zdravstvena organizacija in Svet Evrope sta izdala priporočila o ksenotransplantaciji v letu 2003 in 2004.

Postanite darovalec tudi vi!


Slovar

Tkivni antigeni HLA

so izjemno raznoliki glikoproteini, ki so izraženi na površini celic. Delimo jih v razreda I (HLA-A, -B in -C) in II (HLA-DR, -DQ in -DP). Vsak od nas ima drugačne molekule HLA, zato bi jih lahko označili kot neke vrste notranji »prstni odtis«. Z njihovo pomočjo telo ločuje lastno od tujega in se brani pred okužbami in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja. Posledica razlik v molekulah HLA med dvema osebama lahko sproži aloimunski odziv. Pri izbiri parov prejemnik - darovalec presadka moramo ugotoviti in zagotoviti primerno tkivno skladnost, ki je specifična glede na vrsto organa/tkiva/celice, ki jo nameravamo presaditi.

več...